Dag 1: De voorbereiding

We gaan beginnen! Deze eerste dag gaan we de voorbereidingen treffen voor het installeren van Joomla 3 op een server. Wanneer je nog nooit een CMS hebt geïnstalleerd zul je behoorlijk wat nieuwe dingen voor je kiezen krijgen vandaag. Wees gerust, we slepen je erdoorheen.

Wat heb je nodig?

Om Joomla te installeren heb je een domeinnaam (optioneel), een hostingoplossing en een database nodig.

De eerste stap die je maakt is het kiezen van een partij waar je de domeinnaam vastlegt. Normaal gesproken huur je bij dezelfde partij ook de fysieke ruimte waar je de Joomla website bestanden kunt 'hosten', wanneer iemand naar jouw domeinnaam surft, worden ze doorgestuurd naar die bestanden. Op het moment dat je een hostingspartij hebt gekozen kun je hier ook een database aanmaken.

Als je al een actieve domeinnaam hebt met een hostingpakket, kun je Joomla ook in een submap van deze al bestaande website installeren, bijvoorbeeld http://www.bestaandewebsite.nl/joomla/. Voor testdoeleinden is dit een prima oplossing omdat je hiervoor niet speciaal een domeinnaam en bijbehorende webruimte hoeft aan te schaffen.

Een andere optie is om Joomla eerst lokaal te installeren binnen een eigen serveromgeving. Ook dit is voor ontwikkelingsdoeleinden zeer geschikt en heeft als voordeel dat een lokale website zeer snel is en je nergens voor hoeft te betalen. In principe is je website op een lokale locatie afgeschermd voor de buitenwereld. Voor het snel opzetten van een lokale serveromgeving kun je een beroep doen op XAMPPWanneer je je website openbaar wilt maken zul je deze uiteindelijk wel naar een webserver moeten verplaatsen.

Een webserver die aan de eisen voldoet

Wanneer je Joomla online wilt installeren dan heb je zoals gezegd een webserver nodig. Joomla 3 vereist een server die PHP 5.3 ondersteunt en minimaal MySQL 5.1+ bevat. De meeste hostingspartijen voldoen hier wel aan maar het is zeker verstandig om het even na te kijken/vragen hoe dit bij jouw host zit, verwijs ze zo nodig naar de Requirements pagina op Joomla.org.

Nog geen domeinnaam en webserver? Google dan eens op 'Joomla webhosting' en ga uit van zo'n €35 euro per jaar aan hostingkosten. Niet alle aanbieders leveren dezelfde prijs-kwaliteitverhouding dus laat je hierin goed adviseren.

Al in het bezit van een domeinnaam en een geschikte webruimte? In dat geval dan is het handig om alvast de inloggegevens voor de FTP te noteren. Deze gegevens krijg je toegezonden op het moment dat je een hostingpakket aanvraagt en ze bestaan uit een FTP adres (bijv. ftp.mijndomeinnaam.nl), een gebruikersnaam, een wachtwoord en eventueel een poortnummer (meestal 21).

Een FTP-programma

Het FTP-programma heb je morgen nodig om de Joomla installatie bestanden van jouw PC over te plaatsen naar de webserver. Download en installeer alvast een FTP-programma, FileZilla of WinSCP zijn beide goede gratis opties. Als alles goed gaat heb je het FTP-programma na morgen niet veel meer nodig omdat je hierna de modules via de Joomla interface zelf kunt installeren.

Een database 

Meestal kun je via de klantenportal van jouw webhost een database aanmaken. Wordt er gevraagd naar het type selecteer dan UTF8. Vervolgens krijg je de databasegegevens (toegezonden) die bestaan uit een adres (bijv database.mijndomeinnaam.nl), een databasenaam, een gebruikersnaam en een wachtwoord. Hou deze, net als de FTP-gegevens bij de hand voor de installatie van morgen. 

Meer weten over databases en de structuur van een CMS? Lees dan nog even verder.

Een klein beetje theorie

In de database slaat Joomla alle dynamische informatie op zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, instellingen en alle content. Daarmee is er een scheiding tussen de belangrijkste data, de instellingen en content, en de Joomla-bestanden op de server. Dit maakt het onder andere mogelijk om een nieuwe versie van Joomla te installeren en daarmee de oude bestanden te overschrijven zonder dat dit gevolgen heeft voor jouw persoonlijke instellingen. 

Om je een idee te geven van de structuur vind je hieronder een versimpelde weergave van een standaard CMS-website. 

website

De bezoeker komt op een pagina en ziet een HTML pagina, de visuele laag die tot stand komt via het gebruikte template. Vervolgens klikt de bezoeker bijvoorbeeld een link aan. Dit triggert de achterliggende code, de Joomla-engine, om een aanvraag te sturen naar de database met het verzoek om de gevraagde informatie te leveren.

De aanvraag bevat ook extra informatie bijvoorbeeld of de bewuste gebruiker is ingelogd of niet. De database verwerkt de aanvraag en stuurt de juiste informatie vervolgens terug naar de Joomla engine waarna het HTML template tot slot bepaalt waar de informatie wordt getoond aan de bezoeker. En dat allemaal in een split second.

Jij als gebruiker hebt straks toegang tot de back-end van de website. Via een interface zul je indirect gegevens zoals content, instellingen en gebruikers in de database stoppen. Daarnaast bepaal je welke interacties er mogelijk zijn voor bezoekers en welke informatie uit de database waar op de website wordt getoond.

Slot

Een domeinnaam met webruimte kunnen regelen of een lokale server omgeving opgezet? FTP gegevens en database gegevens bij de hand? Mooi zo, dan ben je nu helemaal voorbereid om Joomla 3 te installeren. Tot morgen!

Laatst gewijzigd op: