Dag 11: Banners

In Dag 5: Content aanmaken heb je kunnen zien hoe je bepaadle content kunt uitlichten door er een speciaal artikel van te maken. Een andere manier om iets onder de aandracht te brengen zijn banners. 

Een banner is handig als je bijvoorbeeld een sponsor bericht, een evenement of een aanbieding op alle pagina's wilt tonen en wilt bijhouden hoe vaak er op deze advertentie wordt geklikt.

Vandaag laten we je zien hoe je dit gemakkelijk voor elkaar krijgt met behulp van het advertentie component.

Wanrvoor gebruik je het advertentie component?

Het werken met advertenties lijkt in veel opzichten op het werken met artikelen. Je zou een evenement in principe ook als artikel kunnen aanmaken en vervolgens een periode via een module in een zijbalk kunnen tonen.

Het voordeel van het advertentie component is dat deze net even wat beter uitgerust is voor dit doeleinde. Zo kun je een advertentie koppelen aan een adverteerder en kun je gemakkelijk nagaan hoe vaak een advertentie is bekeken en hoe vaak erop is geklikt.

We gaan nu eerst een adverteerder aanmaken, daarna een categorie en tot slot een advertentie.

Bij het advertentie component hoort ook een module. Nadat de advertentie is aangemaakt gaan we deze met behulp van de module op een geschikte plek zetten, meestal bovenaan een pagina of in een zijbalk.

Een adverteerder aanmaken

Het bewuste component om advertenties mee aan te maken is al inbegrepen in een standaard Joomla installatie. Je hoeft er niks voor te installeren.

dag11 1 menu

Ga allereerst in het hoofdmenu naar Componenten > Advertenties en kies dan voor Adverteerders.

dag11 2 nieuwpng

Je kent het inmiddels, klik op Nieuw om een nieuwe adverteerder aan te maken.

dag11 3 nieuwe adv

Vul de gewenste gegevens van de adverteerder in. Het Aankooptype kun je op Ongelimiteerd zetten. Waarvoor dit veld precies dient komt ik nog op terug.

Een categorie aanmaken

Dit kun je ondertussen dromen.

dag11 4 nieuwe cat

Ga naar Componenten > Advertenties > Categorieën en maak een nieuwe categorie en sla deze op. In dit geval kies ik voor een Evenementen categorie, maar je kan hier invullen wat je zelf wilt, zoals een categorie 'Betaalde advertenties'.

Een advertentie aanmaken

Tijd voor de advertentie zelf, ook dit is niet moeilijk.

Ga naar Componenten > Advertenties > Advertenties en maak via de bekende manier groene knop een nieuwe advertentie aan.

dag11 9 bannergegevens

 

Vul de benodigde gegevens in. Velden als breedte, hoogte en beschrijving zijn optioneel.

Tip: indien je geen afmetingen opgeeft zal de banner de grootte kiezen van de gekozen afbeelding. Een banner is nooit groter dan de module positie waarin ze zich bevindt.

Merk op dat ik als Type voor Afbeelding heb gekozen. Vervolgens heb ik via het Afbeelding veld een eigen banner kunnen uploaden.

dag11 8 banner-afb

Wanneer je bij het Afbeelding veld op Selecteren klikt, kun je zelf ook een afbeelding uploaden zoals je eerder hebt gedaan tijdens Dag 5: Content aanmaken.

dag11 9 bannergegevens-aangepast

In plaats van een afbeelding kun je ook voor het type Aangepast kiezen. In het veld Aangepaste code kun je vervolgens een eigen stukje HTML code plakken. De code hierboven toont bijvoorbeeld een gelinkte titel tekst.

Maak je keuze en klik vervolgens bovenaan op het tabblad Bannergegevens.

dag11 9 banner-gegevens-2

Hier kun je aangeven hoe vaak een banner moet worden getoont voordat deze automatisch gedepubliceerd moet worden. Dit kun je voorkomen door de optie Ongelimiteerd aan te vinken.

Eerder heb je bij het aanmaken van de adverteerder een aankooptype geselecteerd. Ook hier heb je eenzelfde veld, die eventueel de gegevens van de erboven geselecteerde Adverteerder kan overnemen.

Het aankooptype is alleen relevant wanneer je een waarde hebt ingevuld voor het aantal weergaves. Is het Aankooptype ingesteld op maandelijks en het Totaal weergaves op 200 dan betekent dit concreet dat de banner elke maand maximaal 200 keer bekeken kan worden. Is dit aantal bereikt dan wordt de advertentie gedepubliceerd totdat de maand is verstreken, daarna wordt ze weer actief.

Onder het Publicatie opties tabblad kun je zoals gebruikelijk ook een handmatige start- en einddatum voor de publicatie van een advertentie opgeven.

Sla als je klaar bent de advertentie op, en maak eventueel nog een extra advertentie aan.

Een Flash advertentie?

Voor het aanmaken van een Flash advertentie laat je het Advertentie type op Afbeelding staan en upload je simpelweg het *.swf bestand i.p.v. een afbeelding. Joomla zorgt voor de rest. Problemen? Volg dan deze tip op en plak de code op die pagina in het Aangepaste code veld, wel aanpassen naar jouw eigen situatie uiteraard.

De banner module aanmaken

We zijn er nu bijna, alleen de module moet nog worden ingevoegd. Ga hiervoor naar Extensies > Modulebeheer en klik op Nieuw.

dag11 7 nieuwe mod

Vervolgs kies voor het moduletype Advertenties.

dag11 8 nieuwe mod-pos

Als positie kun je kiezen voor Advertentie [banner], dit is de module positie tussen de titel van de website en de content. Kies voor deze plek als je een grote advertentie afbeelding hebt of meerdere kleine op een rij. Een ander mooie plek voor een banner is in de rechter zijbalk onder het menu (de volgorde van modules kun je bepalen in het Volgorde veld onderaan).

Aangezien ik een kleine advertentie heb wil ik deze in de rechterzijbalk hebben dus kies ik voor Rechts [position-7].ak j

Maak je keuze en ga dan naar het Opties tabblad.

dag11 8 nieuwe mod-opties

Hier kun je aangeven hoeveel banners er onder of naast elkaar moet worden weergegeven (dit is uiteraard beperkt tot het aantal banners, advertenties worden nooit dubbel vertoont).

Je kunt hier ook kiezen om alleen banners van een bepaalde adverteerder te laden, of uit een bepaalde categorie.

De volgorde waarop banners worden getoont kan willekeurig worden ingesteld, of gebasseerd zijn op de volgorde van de advertenties in op de advertentie beheer pagina. In dag Dag 6: Artikelen beheren is uitgelegd hoe je de volgorde van content-items aanpast.

dag11 8 nieuwe ban-kleven

Ongeacht wat je hier kiest, een Sticky banner wordt altijd als eerste getoont. Een banner 'sticky' maken doe je door op de banner beheer pagina achter de desbtreffende advertentie op Kleven te klikken.

Vaak zie je dat boven een serie banners in een zijbalk een Koptekst is toegevoegd, zoals "Een bericht van onze sponsors:".

dag11 8 nieuwe mod-pag

Rest ons nog de gebruikelijke module administratie: het bepalen van de pagina's waarop deze banner module moet worden geladen. Vul dit naar eigen voorkeur in, ik kies er in elk geval voor om ze op de Home en Nieuws pagina te tonen.

Sla de nieuwe module op en bezoek de voorpagina.

dag11 8 overzicht

Nu je banner actief is, kun je op de beheer pagina achter elke advertentie nagaan hoeveel weergaves en klikken er per banner zijn geweest. 

dag11 8 statistieken

Slot

Banners bieden van zichzelf behoorlijk wat flexibiliteit. Je zou bijvoorbeeld een categorie "Evenementen groot" kunnen maken en hier je grootste banners in kunnen plaatsen, waarna je via een module in de bovenste module positie laadt. Vervolgens maak je een andere module die een reeks kleinere banners helemaal onderaan de pagina toont.

Mocht de flexibiliteit niet genoeg blijken dat zijn er ook een hoop andere banner extensies te vinden waarmee je je wensen kunt bereiken. Veel van deze extensies bouwen voort op het ingebouwde banner component.

Tot morgen!

Laatst gewijzigd op: