Dag 12: Extensies installeren

In de tutorial van morgen gaan we een contact formulier invoegen, standaard heeft Joomla echter geen formulier component. Daarom nemen we je vandaag nemen mee op excursie naar de extensies pagina op Joomla.org om hier een geschikte formulier extensie uit te kiezen.

Een extensie downloaden

We gaan vandaag op zoek naar een simpel contact formulier dat makkelijk te vertalen is en iets van een anti-spam methode hanteerd (maar geen Captcha!).

dag12 01 joomla-extensies

Ga in het hoofdmenu naar Help > Joomla extensies.

dag12 01 extend

..of bezoek Joomla.org via de browser, daar aangekomen klik je in het hoofdmenu op Extend.

 dag12 02 advanced

Je zou nu aan de linkerkant een categorie kunnen kiezen, maar dan krijgen we een lange lijst van Joomla extensies, inclusief die voor voorgaande versies. Ik kies er daarom voor om de Advanced Search optie te gebruiken.

 dag12 03 advanced-invul

Vul in het Advanced Search formulier als categorie "Forms in, dit is een subcategorie van "Contacts & Feedback".

Iets verder naar onderen geef je aan dat de gezochte extensie van het type Non-commercieel (lees: gratis) moet zijn en in ieder geval compatibel met Joomla 3.x. Klik tot slot op Search.

 dag12 04 keuze-maken

Op het moment van schrijven levert deze zoekactie 16 resultaten op.

Nu is het kwestie van handmatig filteren. Extensies die zowel in populariteit (aantal downloads) als kwaliteit (waardering) goed scoren pik je er al snel uit door de visuele indicaties zoals het Populair label en het aantal sterren.

Vervolgens scan je snel de beschrijvingen om te zien of een extensie voldoet aan onze criteria.

In dit geval zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Rapid Contact of Flexi Contact.

Over naar een nadere inspectie op de extensie pagina.

 dag12 05 demo

Het scheelt altijd een hoop wanneer er een demo beschikbaar is, die vind je, indien aanwezig, naast de download knop.

De uitgebreide beschrijving is natuurlijk ook altijd erg nuttig om door te nemen, hierin staan meestal alle features beschreven.

Het allermeeste heb je echter aan de gebruikerservaringen onderaan.

dag12 07 comments

Zo kom je er bijvoorbeeld achter dan vertaling geen probleem zal opleveren...

dag12 06 comments

..en dat het formulier ook gemakkelijk in een artikel kan worden geplaatst. We zijn dus niet beperkt tot module posities.

Ik ben voldoende overtuigd geraakt van deze extensie en dus klik ik op de download knop, waarna je vaak, ook in dit geval, eerst op de pagina van de fabrikant / maker komt.

dag12 09 download

De 'echte' download link vind je ergens in het midden van de nieuwe pagina. Nadat je op de link hebt geklikt wordt er een *.zip bestand binnengehaald.

Ga nu terug naar je Joomla 3 website om de extensie daadwerkelijk te installeren.

Een extensie installeren

Teruggekomen van onze excursie gaan we allereerst naar de Extensies > Extensiebeheer pagina.

 dag12 10 bestand-kiezen

Je komt gelijk op de installatie pagina terecht. Klik hier op de Bestand kiezen knop en verwijs naar het zojuist gedownloade *.zip bestand.

dag12 10 upload-installeren

Nadat dit is gebeurd klik je op Upload & Installeren.

Tip: wanneer je grote extensies upload verschijnt, links onderin beeld een indicator die je op de hoogte houdt van de upload progressie.

dag12 11 installeren-module-geslaagd

Als alles goed is gegaan krijg je bovenstaande bericht te zien (zie anders kader hieronder).

Problemen met de installatie?
Ga dan naar Systeem > Systeeminformatie en controleer of onder het tabblad Maprechten alle mappen schrijfbaar zijn. Kijk ook onder Systeem > Algemene instellingen en dan het tabblad Server of het pad naar de tijdelijke (tmp) folder correct is ingesteld. Nog steeds problemen? Geef dan je FTP gegevens op onder ditzelfde tabblad (eerst onderaan achter FTP inschakelen op Ja klikken, daarna kun je de FTP gegevens invoeren).

Een extensie (de)activeren of deïnstalleren

Soms moet je een extensie eerst activeren na de installatie.

dag12 12 installeren-activeren

Hiervoor ga je, nog steeds op de Extensiebeheer pagina, in het menu aan de linkerzijde naar Beheren (1)Hier vind je de lijst van alle geïnstalleerde componenten, plugins en modules.

Zoek nu op "Rapid" in het zoekveld (2) en controleer vervolgens de status (3). Blijkbaar is de module al geactiveerd en hoeven we niks meer te doen.

Zou je de Rapid Contact module willen deïnstalleren, dan vink je deze hier aan (4) en klik je vervolgens bovenaan op de Deïnstalleren knop (5) (niet echt doen natuurlijk, want we gaan de module morgen gebruiken).

Zelf aan de slag met extensies
Nu je weet hoe je extensies kunt installeren kun je natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar leuke extensies. Een goede plek om te beginnen is de 
Top-Rated of Community Choices pagina.

Slot

Het zoeken van de juiste extensie is vaak een proces van trail & error. Het doornemen van gebruikerservaringen en bestuderen van eventuele demo's zal kan je een hoop tijd en frustratie besparen. Reviews op internet of "top 10" lijstjes zijn soms ook behulpzaam.

Toch is en blijft het een kwestie van proberen totdat je de module te pakken hebt die het dichtste in de buurt komt van wat je voor ogen hebt. Hou er zeker rekening mee dat je meer dan eens concessies zult moeten doen op je wensen omdat er altijd wel iets ontbreekt. Wanneer je voor een commerciiële variant gaat zul je hier minder last van hebben.

Laatst gewijzigd op: