Dag 19: RSS feed

Vandaag gaan we een RSS feed toevoegen aan de website. Met een RSS feed kunnen bezoekers op hoogte blijven van nieuwe berichten op jouw website, zonder daadwerkelijk de website te bezoeken. Mensen hebben (helaas) nu eenmaal af en toe andere dingen te doen dan elk uur controleren of jij misschien weer een nieuwtje hebt gepubliceerd. 

Gelukkig kunnen ze via een RSS reader zoals Feedly automatisch op de hoogte worden gebracht. Deze reader toont hun alle laatste berichten (van meerdere websites) op een overzichtelijke en uniforme manier:

feedly-voorbeeld

Hiervoor moet de bezoeker eenmalig de link naar het RSS bestand toevoegen aan zijn RSS reader applicatie. In dit RSS bestand wordt de lijst bijgehouden van alle content op een bepaalde pagina, bijvoorbeeld de pagina met een overzicht van nieuwsberichten.

Het RSS bestand is zo opgemaakt, dat deze door applicaties zoals een RSS reader gemakkelijk uit te lezen is. De reader controleert om de paar minuten of er een wijziging in het opgegeven RSS bestand, en past zonodig zijn overzicht aan.

Een Joomla 3.0 website maakt niet automatisch RSS feed bestanden aan, dit moet handmatig gebeuren. Wel bevat Joomla van zichzelf een module om waarmee je heel makkelijk een dynamisch feed toevoegt aan een pagina.

Een RSS feed module toevoegen aan een pagina

Een module toevoegen gebeurd zoals je weet via Extensies > Module beheer

Hier aangekomen klik je op de bekende groen knop met de tekst Nieuw.

Je krijgt weer de, inmiddels ook bekende, lijst met module types te zien.

nieuwe-feed-module

Ergens onderaan deze lijst bevindt zich het type Syndication Feeds. Klik hierop.

rssfeed-gegevens

Geef een duidelijke titel op voor de module en zet deze op verbergen. 

Als Positie heb ik gekozen voor ContentTop1 zodat de feed goed zichtbaar is voor dit voorbeeld.

Misschien wil je een andere positie uitproberen. Vaak zie je dat de RSS feed rechtsboven in of onderin de footer wordt geplaatst omdat de knop maar voor een klein percentage van de bezoekers relevant is.

De mensen die hier naar op zoek zijn weten de feed toch wel weten te vinden.

Ga vervolgens naar het Opties tabblad.

rssfeed-opties

Je kunt alleen het knopje weergeven, maar om duidelijk te maken dat de feed alleen de Nieuwsberichten toont, wil ik er een tekst achter plaatsen.

Het Feedformaat mag op RSS 2.0 blijven staan. Je zou echter ook kunnen overwegen om een extra module te maken met een Atom feed. Bepaalde RSS reader slikken alleen namelijk alleen dit formaat.

rssfeed-menutoewijzing

We hoeven nu alleen nog maar een menu toe te wijzen, hiermee bepaalt je ook hoeveel verschillende feeds de module uiteindelijk zal produceren.

In dit geval is een enkel feed bestand met nieuwsberichten voldoende, aangezien de overige pagina's allemaal statisch zijn en niet vaak veranderd zullen worden.

Klik tot slot op Opslaan & sluiten en bekijk het resultaat.

feed-frontpage

Je ziet, de feed is nu zichtbaar op de website. Om te controleren of deze ook de nieuwsberichten heeft opgepikt, klik je op de link.

feedinhoud

Dat ziet er goed uit. Eerst wordt het channel, "Nieuws" (de titel van het menu-item), aangegeven en vervolgens de nieuwsberichten binnen dit 'kanaal'.

Maak nu een kopie van de link.

kopie-url

Je kunt deze op twee manieren testen. Of je gebruikt zomaar een RSS reader, of je gebruikt Joomla zelf als RSS reader!

Ik laat je natuurlijk zien hoe je Joomla hiervoor gebruikt, omdat je dan gelijk weet hoe je RSS feeds van een andere website zou kunnen toevoegen. Want RSS feeds worden ook veel gebruikt voor het tonen van (nieuws) artikelen van externe bronnen.

Een externe RSS feed laden

Niet alleen het produceren van een feed gebeurd met een module, ook voor het inladen en weergevan van een (externe) feed is er standaard al een module aanwezig.

 feed-weergave

Zoek ditmaal in de module type lijst naar Feed weergave.

feed-nieuws-gegevens

Vul een titel in en kies een locatie, ga daarna naar het Opties tabblad om de feed verder in te stellen.

feed-nieuws-opties

Bovenaan vul je weer de RSS url in.

Je hebt verder aardig wat opties om de weergave te bepalen, bijvoorbeeld het aantal berichten (Feeditems) dat weergegeven moet worden, en of de volledig artikel tekst moet worden getoont (Itembeschrijving) of alleen de titel.

De Feedtitel is de titel van het kanaal (Nieuws). Indien je tevreden bent klik je op opslaan.

Open dan de website met de link helemaal links bovenaan om de voorbeeld feed te zien.

Op deze manier kun je ook andere nieuwsberichten laden, bijvoorbeeld het laatste nieuws op Nu.nl ( http://www.nu.nl/feeds/rss/algemeen.rss ).

Een feedoverzicht maken

\Mocht je nou een website hebben met meerdere nieuws categorieën, dan zou je een hoofdmenu-item aan kunnen maken voor elke categorie, van het type Category-blog.

Vervolgens wijs je de module toe aan beide menu-items om zo voor beide categorieën een unieke feed te creëren.

Nu kan een bezoeker die slechts in 1 van beide onderwerpen geïnteresseerd is, alleen deze categorie kunnen volgen.

Voor mensen die beide onderwerpen interessant vinden zou je eventueel een nieuw Category blog pagina kunnen maken met artikelen uit allebei de categorieën. Ook hier hang je de RSS feed module weer aan.

Je zou vervolgens een kopie van alle unieke RSS links op een nieuwe pagina kunnen plakken. Daarna kun je eventuele overbodige pagina's weer de-publiceren.

Wat je overhoudt is een handige overzichtspagina van allerlei RSS links. Dit kun je overigens ook bouwen door je feeds aan te maken via Componenten > Nieuwsfeeds, vooral als je veel feeds hebt die je in aparte categorieen wilt indelen is dit handiger. Maak vervolgens een menu-item aan van het type Nieuwsfeed.

In plaats van een pagina zou je ook een Custom HTML module kunnen maken met alle feed linkjes, en deze bijvoorbeeld aan de rechterzijde van het nieuwsoverzicht kunnen tonen.

Slot

Feeds zijn misschien niet voor iedere website interessant, maar als je een website runt met veel actuele en/of invloedrijke artikelen zal een bepaalt slag bezoekers, zoals journalisten, dit zeker waarderen. Op een professionele website mag een feedlinkje dan ook zeker niet ontbreken.

Laatst gewijzigd op: