Dag 2: Joomla installeren

Na onze voorbereidingen van gisteren is het vandaag zover dat we Joomla 3 daadwerkelijk gaan installeren. Schrik niet hoe lang de pagina is, dit komt met name door alle screenshots. Als het een beetje meezit vlieg je er zo door heen.

De installatie van Joomla 3 is ook nog eens een stukje gebruikersvriendelijker geworden, met behoorlijk wat begeleidende informatie in het Nederlands, dus dat moet lukken. Laten we snel beginnen!

1. Joomla downloaden

Bezoek allereerst Joomla.org/downloads en klik bovenaan onder het kopje "Download Joomla 3.x" op de grote blauwe knop, kan niet missen. Als het goed is ontvang je nu het volgende bestand: Joomla_3.x.x-Stable-Full_Package.zip, waarbij x.x staat voor het meest recente versie nummer.

Maak nu ergens een folder aan met een duidelijke naam zoals "Joomla 3"

(indien je een lokale serveromgeving zoals XAMPP gebruikt, maak je deze folder aan onder de "localhost" folder en pak je het zojuist gedownloade bestand hier uit. Stap 2 kun je vervolgens overslaan).

Navigeer vervolgens naar het zojuist gedownloade *.zip bestand en pak deze uit* naar de folder die je net hebt gemaakt. Wanneer je hier geen software voor hebt, download dan bijvoorbeeld 7-zip.

* Het is een stuk sneller om het ingepakte bestand eerst naar de webserver te kopiëren en daarna pas uit te pakken. Hiervoor zul je echter een SFTP programma moeten hebben zoals WinSCP waarmee je de opdracht kunt geven om een bestand uit te pakken. Daarnaast moet ook de server het uitpakken van *.zip (of *.tar) bestanden ondersteunen. 

2. De Joomla-bestanden kopiëren naar de webserver

Om de bestanden van jouw PC naar jouw webserver te krijgen open je het FTP programma van jouw voorkeur. Ik ga in de rest van deze tutorial uit van FileZilla maar je kunt gerust een ander programma gebruiken. Onder sitebeheer maak je een nieuwe site aan waarbij je de FTP gegevens invoert die je hebt ontvangen van jouw webhost. Maak tot slot verbinding.

filezilla-sitebeheer

Als de verbinding eenmaal tot stand is gekomen navigeer je aan de zijde waar jouw lokale bestanden zich bevinden, meestal aan de linkerzijde, naar de folder waar je in stap 1 de Joomla-bestanden naartoe hebt uitgepakt. Aan de zijde van de webserver navigeer je naar de zogenaamde root-folder, die meestal de naam "public_html" heeft. Het kan zijn dat je je al gelijk in de root-folder bevindt wanneer je verbinding maakt, maar bij sommige servers moet je eerst navigeren naar de "(domains/jouwdomein/)public_html" folder of "wwwroot"-folder.

Zoals in Dag 1 aangegeven kun je ook een nieuwe map aanmaken binnen de root van een al bestaande website. Misschien geef je hieraan de voorkeur wanneer je nog geen domeinnaam hebt of als de website eerst helemaal af moet zijn voordat je de huidige website wilt overschrijven. Je kunt altijd naderhand een website verplaatsen, zowel van folder als van server.

Selecteer nu alle uitgepakte Joomla-3-bestanden en sleep deze naar de webserver, om precies te zijn naar de root-folder van jouw website. Loop vervolgens naar het koffiezet apparaat of de waterkoker voor een kop koffie of thee want het kopiëren van de bestanden duurt ongeveer 10 á 15 minuutjes.

FTP Joomla bestanden slepen

Is de bestandsoverdracht voltooid? Laat dan het FTP programma voor de zekerheid nog even open staan en ga verder met de volgende stap.

3. Joomla installeren

Bezoek nu de exacte URL waar je zojuist de Joomla bestanden naar toe hebt gekopieerd‎. Indien je Joomla 3 in een subfolder van de root hebt geplaatst ga je naar www.jouwjoomla3website.nl/jouwsubfolder. voor een lokale omgeving ga je naar http://localhost/jouwjoomla3folder/ . In elk ander geval bezoek je www.jouwjoomla3website.nl.

Als het goed is krijg je nu het Joomla 3 installatiescherm te zien.

Alles wat je in de komende pagina's invult kun je altijd op een later moment nog wijzigen, dus maak je hier niet te druk over.

Zet allereerst bovenaan de taal op "dutch". De invul velden op dit eerste blad spreken verder voor zich.

"De website offline zetten" wil zeggen dat bezoekers alleen een inlogvenster krijgen te zien. Alle content, ook wanneer deze is gepubliceerd, is dan alleen zichtbaar voor ingelogde beheerders.

Alle gegevens ingevuld? Ga dan rechtsboven naar de volgende stap. 

Hier vul je de database gegevens in die je van je webhost hebt ontvangen, zie ook "Dag 1: De voorbereiding".

Onderaan heb je de mogelijkheid om een back-up te maken van eventuele aanwezige Joomla tabellen. Waarschijnlijk heb je een nieuwe database aangemaakt waar nog niks in staat, maar het kan nooit kwaad om een back-up te maken.

In de volgende stap kun je de FTP-instellingen invoeren, met de nadruk op kun je. Wanneer je modules of updates installeert wil Joomla nog wel eens foutcodes geven die te maken hebben met onvoldoende bestandsrechten. Het inschakelen van de FTP laag kan dit voorkomen. 

Kies je ervoor om de FTP laag alsnog in te schakelen geef dan de gebruikersnaam en het wachtwoord pas op als hiernaar gevraagd wordt zodat deze niet in het configuratiebestand wordt opgeslagen. 

In de laatste stap kun je je gegevens nog een keer controleren en krijg je nog wat optionele opties voorgeschoteld. De voorbeelddata hoef je niet te installeren aangezien wij je gaan helpen om zelf content aan te maken.

We raden wel aan om je instellingen naar jezelf toe te mailen, met uitzondering van je wachtwoord. Controleer nog even jouw gegevens en scroll dan verder naar beneden. 

Hier zien we dat Joomla een controle heeft uitgevoerd in deze laatste stap voor de daadwerkelijke installatie. Dit is belangrijk, want pas als alle onderdelen groen zijn onder "Pre-installatie controle" kun je verder gaan.

De controles hebben met de instellingen op de server te maken. Twee veel voorkomende problemen, een onschrijfbaar configuratie bestand en "Magic Quotes" die aanstaan, hebben we hieronder uitgelicht met de desbetreffende oplossingen.

Indien er geen fouten (meer) zijn kun je dit overslaan en verder lezen vanaf het kopje "De installatie voltooien".

Configuratie bestand niet schrijfbaar?

Maak op jouw PC een leeg bestand aan met de naam configuration.php. Kopieer dit met behulp van het FTP programma naar de root map van jouw Joomla website. Klik nu met de rechtermuisknop op het geüploade bestand en ga naar "bestandsrechten". Vul hier tijdelijk "777" in. 

Ga nu terug naar de Joomla-installatie en klik een keer op "vorige" en dan weer op "volgende" om de controle opnieuw uit te voeren. Als het goed is is het configuratiebestand nu schrijfbaar. Nadat de installatie is voltooid zet je de bestandsrechten terug op bijvoorbeeld "644".

Magic Quotes suitzetten?

Een verschil eerdere Joomla versies is dat "PHP Magic Quotes" verplicht uit moet staan om verder te gaan. Magic Quotes kun je uitzetten in de globale php.ini op de server. Maar meestal heb je niet de rechten hiervoor, zeker niet in shared hosting omgevingen. In dat geval heb je twee opties, een eigen php.ini aanmaken of een regel toevoegen aan het htaccess bestand. Welke methode werkt is afhankelijk van de eigenschappen van jouw server.

Een php.ini aanmaken

Maak een bestand aan met een simpele tekstbewerker zoals Notepad en plaats hier de volgende regels in:

magic_quotes_gpc = Off
session.save_path = "/tmp"

Sla dit bestand op als "php.ini". Kopieer dit bestand nu met het FTP programma naar de hoofdfolder van jouw Joomla 3 website.

Ga in de Joomla-installatie een stap terug en weer vooruit om de controle opnieuw te laten uitvoeren. Nog steeds geen groen licht? Probeer dan de htaccess methode.

Een regel toevoegen aan het htaccess bestand

Log in op de server via FTP en zoek in de hoofdfolder naar het bestand "htaccess.txt". Open dit bestand en plaats helemaal onderaan de volgende regel:

php_flag magic_quotes_gpc off

Verander tot slot de naam in ".htaccess" (let op de punt! (".")).

Installatie voltooien

Alles klaar? Klik dan rechtsboven op de blauwe installeer knop en leun achterover terwijl de database wordt gevuld door Joomla.

Het kan zijn dat je aan het einde nog een melding krijgt dan de installatie folder niet verwijderd kan worden. Log in dat geval in op de FTP server en verwijder deze folder handmatig.

Wanneer alles klaar is kun je inloggen op de website via "http://www,jouwwebsiteurl.nl/administrator".

Slot

We hopen dat alles gelukt is en we je kunnen feliciteren met je gloednieuwe Joomla website. 

We zien je graag morgen terug wanneer we je wegwijs gaan maken in de Joomla administratie-pagina's.

Laatst gewijzigd op: