Dag 21: Een backup maken

Nu hebben we een mooie website maar wat als deze gehacked wordt? Of de webserver crashed? Het zou dus ideaal zijn als we geregeld een backup kunnen maken van de website en dat we deze backup fysiek op onze lokale computer/server zetten.

Akeeba Backup

De tool die we hiervoor gaan gebruiken is Akeeba Backup . Het is een Joomla 3.0 compatible component die we vrij gemakkelijk kunnen installeren en die ervoor zorgt dat we de hele website kunnen backuppen en kunnen downloaden als een bestand.

Akeeb Backup heeft daarnaast een hoop instellingen, zoals het opdelen van de bestanden voor wanneer je website erg groot is geworden, het alleen backuppen van je database of het versturen van je backup naar een cloud storage service zoals www.dropbox.com.

Voor vandaag houden we het simpel:

  • We gaan de Joomla component installeren
  • Een eerste backup maken
  • en deze downloaden.

Mocht er dan in de toekomst iets mis gaan met de webserver, de website zelf of de hostingprovider, dan hebben we in ieder geval een backup van de website in handen.

De meeste mensen denken dat bij het afnemen van een hosting pakket, de hosting provider verantwoordelijk is voor het veilig stellen van de data. Dat is niet het geval. Alleen wanneer dit contractueel is afgesproken, dus bij het afnemen van een backup abonnement of zogenaamde backup SLA ( service level agreement ), wordt de hosting provider verantwoordelijk.

Neem dus je eigen verantwoordelijkheid en maak backups.

Stap 1: Download Akeeba Backup.

Ga naar https://www.akeebabackup.com en zoek de laatste versie om te downloaden. Download het .zip bestand naar je computer.

Stap 2: Installeer Akeeba Backup.

Zoals je hebt geleerd op Dag 12: Extensies installeren, moet je hiervoor in het beheer gedeelte van Joomla zijn. Login en ga naar ‘Extensies’ en daarna naar ‘Extensiebeheer’.

Je komt dan op de pagina waar je kunt klikken op ‘Bestand kiezen’. Zoek het .zip bestand op dat je net hebt download bij www.akeebabackup.com en klik op ‘Upload & installeren’.

Hierna krijg je de melding dat Akeeba Backup is geinstalleerd en kunnen we een backup gaan maken.

Stap 3: Maak een backup van je website.

Door de installatie van de component is er in het menu bij ‘Components’ een nieuwe optie bij gekomen

nieuwe comp

Wanneer je de eerste keer op de Akeeba Backup component klikt, krijg je een scherm te zien met verschillende voorwaarden.

Eenmaal in het Akeeba Backup control panel kun je van alles instellen maar het gaat ons om het maken van een backup. Dus klikken we op de knop ‘Backup Now’.

akeebabackupzelf

Je kunt vervolgens nog wat toevoegen, zoals commentaar en daarna de backup in gang zetten.

backupinstellen

Het maken van de backup kan enkele minuten duren waarbij je de browser open moet laten staan. Het beste kun je even een kop koffie of thee zetten en wanneer je terug komt wacht naar alle waarschijnlijk een melding op je die aangeeft dat de backup is voltooid.

inprogress

Klik op Manage Backups en je kunt de backup die je net gemaakt hebt downloaden.

succes

Nu krijg je een overzicht te zien van alle backup die gemaakt zijn. Rechts van de backups zie je de knop download. Klik hier op en je kunt het backup op je lokale computer opslaan.

downloads

Bewaar deze download op een veilige plek, zodat wanneer het eventueel mis gaat, je hier de backup die je gemaakt hebt kunt terugvinden.

Mocht het mis gaan dan hebben de makers van de Akeeba Backup deze tutorial gemaakt om je website weer te herstellen: https://www.akeebabackup.com/documentation/quick-start-guide/restoring-backups.html

Dit gaat lang niet zo makkelijk als het maken van een backup. Het probleem zit er met name in dat er bij een gecrashde server of gehackte website geen Joomla website meer is, laat staan een Akeeba Backup component.

In het kort komt het terugzetten van je website er op neer dat je naast het backup bestand een script Kickstart plaatst. Dit script van de makers van Akeeba Backup kan dan vanuit het backup bestand je hele website herstellen.

Natuurlijk is het te hopen dat dit nooit gebeurd en zolang je host bij een degelijke hosting provider, je Joomla website + de modules up to date houdt en sterke wachtwoorden gebruikt is de kans klein dat je ooit een backup terug hoeft te zetten. Maar mocht het nodig zijn, dan kan dit nu in ieder geval.

Laatst gewijzigd op: