Dag 22: Joomla updaten

Sinds 16 september, de dag dat we deze tutorial begonnen, is er geen nieuwe Joomla update uitgekomen. Waarschijnlijk zal dit niet al te lang op zich laten wachten, maar je zult deze dag misschien nog direct niet kunnen voltooien. Wil je vast weten wat je staat te wachten? Lees dan nog even verder.

Waarom nieuwe versies?

Net als bijvoorbeeld Windows regelmatig een nieuwe update krijgt, zo moet ook open-source software regelmatig bijgewerkt worden. Meestal gaat dit om kleine bugs die gebruikers zijn tegengekomen, of de ontdekking van een stukje code die net even iets efficiënter kan worden geschreven om de snelheid van Joomla te verbeteren. 

Soms wordt er ook een beveiligingsupdate vrijgegeven. Deze updates zijn speciaal gericht op het verhelpen van een beveiligingsrisico. Meestal is het risico laag en kan er alleen in bijzondere gevallen misbruik gemaakt worden, toch is het raadzaam om deze updates zo snel mogelijk toe te passen.

Gelukkig is het updaten van Joomla een fluitje van een cent. Het meeste werk zit in het maken van een backup en het testen van de website nadat de update is toegepast.

Hoe weet ik of er een nieuwe versie beschikbaar is?

Hou Joomla.org in de gaten, of beter nog, schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg de RSS feed.

Ook wanneer je inlogt op het administratie gedeelte controleert Joomla automatisch of er een nieuwe versie beschikbaar is. Indien dit het geval is krijg je hier op het dashboard een melding van, zie onder.

updatebeschikbaar

Wanneer er een nieuwe update beschikbaar is komt het regelmatig voor dat extensie beheerders hun code hebben verbeterd zodat ze compatibel blijft met de laatste Joomla versie. Ook indien je de Nederlandse vertaling hebt geïnstalleerd zal er (kort) na de release van een nieuwe versie een nieuw taalbestand klaar staan om te downloaden. 

Voro dit soort extensie updates krijg je ook een melding op het controle paneel. Deze updates kunnen ook voorkomen op het moment dat er geen nieuwe Joomla versie is uitgebracht.

Joomla updaten in 4 stappen

Nieuwe versie beschikbaar? Doorloop dan de volgende stappen:

Stap 1: Een backup maken

Maak een backup zoals je geleerd hebt tijdens Dag 21: Een backup maken. Verzeker je ervan dat zowel de database als de bestanden worden meegenomen in de backup.

Stap 2: installatie bestanden downloaden en installeren

Het installeren naar een nieuwe Joomla versie gebeurd net als in Wordpress met een druk op de knop. Dit is een groot voordeel dat Joomla heeft over Drupal, waar je de nieuwe versie handmatig moet overzetten via FTP.

Zodra je ziet dat er een nieuwe versie beschikbaar is kun je direct vanuit het controle paneel op de Joomla 3.x.x, update now! link klikken.

component

Je kunt ook naar Componenten > Joomla! Update gaan, je komt in beide gevallen op dezelfde pagina uit.

install

Klik vervolgens op Installeer de update en de rest gebeurd automatisch.

Heb je problemen? Selecteer dan achter Installation method de optie Schrijf bestanden via FTP. Zorg wel dat je onder Systeem > Algemene instellingen de FTP laag hebt ingeschakeld en de juiste FTP gegevens hebt ingevuld (Server tabblad).

Stap 3: Updates installeren

Om na te gaan of er ook extensie updates beschikbaar zijn ga je naar Extenties > Extensiebeheer.

updates-installeren

In het menu aan de linkerzijde ga je vervolgens naar Updaten. Hier vind je een lijst van alle extensies waarvoor een update beschikbaar is en die automatisch opgewaardeerd kunnen worden naar een nieuwe versie (want niet iedere extensie heeft die mogelijkheid).

Selecteer hier de updates die je wilt installeren en klik linksboven op Update.

Stap 4: Testen!

Dat was alles! Nu is het een kwestie van testen:

  • Klik op alle menu linkjes en kijk of de corresponderende pagina's goed geladen worden.
  • Vul formulieren in en verstuur ze om te controleren of er zich hier geen problemen bij voordoen.
  • Gebruik ook alle andere functionaliteiten zoals poll's, slideshows, gallerijen, etc.
  • Bezoek de beheerpagina's van grote componenten zoals RSForms en Acesef.
  • Maak in de backend een nieuw artikel aan.

Het is altijd slim om de release notes die bij een update worden geleverd door te lezen. In de release notes staat beschreven op welke vlakken Joomla is aangepast en dit geeft je dus aanwijzingen waar je op moet letten.

releasenotes

 De release notes vind je op Joomla.org, op de download pagina.

Op de release note pagina vind je ook de link naar de documentatie pagina van veelvoorkomende gebruikers problemen na een bepaalde versie update, meestal met bijbehorende oplossing.

post-release-faq

Dit kan je mogelijk een hoop zoekwerk en frustratie besparen.

Ervaar je problemen met een bepaalde extensie controleer dan de extensie pagina op Joomla.org of er een nieuwe versie beschikbaar is gekomen. Niet alle extensies kunnen namelijk automatisch worden geupdate. 

Op de extensie pagina vind je ook de link naar het support forum waar je het antwoord op jouw probleem wellicht kunt vinden of anders een vraag kunt stellen.

Vermeld hierbij altijd het versie nummer van zowel de extensie als van Joomla zodat de beheerders je goed kunnen helpen. 

Slot

Joomla is weer geheel veilig en we kunnen vannacht met een gerust hart slapen. Om morgen op te staan met weer een nieuwe dag, een dag waarin we de laatste controles doorlopen voordat je de website online gaat zetten.

Laatst gewijzigd op: