Dag 3: Taal installeren

Zo, Joomla is succesvol geïnstalleerd. Vandaag doen we het rustig aan. We gaan voor de eerste keer inloggen op de Joomla-website en als eerste taak de Nederlandse taal als de standaardtaal instellen.

Inloggen

Wanneer je jouw nieuwe website bezoekt zie je een kale website met aan de rechterzijde een inlogformulier.

dag3-login

Wanneer je in de front-end wilt inloggen vul je hier de gegevens in zoals je deze tijdens de installatie hebt opgegeven.

j24-login

Maar voor het aanpassen van de taal gaan we direct inloggen op de back-end. Dit doe je door "/administrator/" toe te voegen aan de website URL. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in.

De kans is groot dat je geen opzichtig inlogformulier op jouw website wilt, gelukkig kun je deze 'module' op elk moment verwijderen of alleen op een bepaalde pagina laten weergeven. Dit geldt ook voor alle andere modules die je nog gaat instellen. In de Dag 8: Modules beheren laten we zien hoe je dit doet.

De Nederlandse taal installeren

Welkom op de 'back-end' van de website, een plek waar jij als website beheerder veel zult vertoeven. Zou je een winkel runnen dan zou dit je 'kantoortje' aan de achterzijde zijn.

Je komt altijd binnen op het Controlepaneel. Hier heb je een overzicht van recent aangemaakt content en gebruikers. Aan de rechterzijde bevinden zich enkele snelkoppelingen naar veelgebruikte onderdelen, dezelfde links bevinden zich ook op diverse plekken in het hoofdmenu, helemaal bovenaan.

Zoals je ziet is alles nog in het Engels, laten we daar snel verandering in brengen.

taal-instellen

Klik aan de rechterzijde op de link naar de language manager of ga in het hoofdmenu naar extensions > language manager.

install-language

install-dutch

Klik vervolgens linksboven op install language.

Selecteer hier uiteraard Dutch en klik op Install. De Nederlandse taal is nu beschikbaar, nu moet deze alleen nog als standaardtaal ingesteld worden.

Nederlands als standaard taal instellen

language-manager

Ga terug naar de Language Manager.

language-default

Klik nu achter Dutch (NL) op het sterretje onder Default zodat deze geel wordt.

Er komt nu een melding in beeld waarin Joomla laat weten dat individuele gebruikers nog altijd een andere taal als de Nederlandse kunnen kiezen op hun profielpagina. Dit zorgt ervoor dat die individuele gebruiker alle menu's in bijvoorbeeld het Engels ziet weergegeven.

De taal instellen voor een individuele gebruiker

Wanneer iemand een andere taal dan de standaardtaal wil gebruiken, dan kan dat worden opgegeven in het inlogscherm, zoals hieronder weergegeven.

selecteer-taal

Het nadeel hiervan is dat dit slechts geldt voor een enkele sessie. Je zult elke keer opnieuw je voorkeurstaal moeten aangeven tijdens het inloggen. Wil je de voorkeurstaal permanent wijzigen dan kun je dit aanpassen in het gebruikersprofiel.

taal-gebruiker-gebruikersbeheer

Ga, in het hoofdmenu, naar Gebruikers (Users) > Gebruikersbeheer.

taal-gebruiker-bewerk

Klik dan op de naam van de gebruiker wiens standaardtaal je wilt bewerken. Aangezien er nog maar 1 gebruiker is, 'Super User' (dat ben jij zelf), klik je hier op.

Je kunt overigens ook direct naar jouw eigen profiel pagina via de link helemaal rechtsbovenin het hoofdmenu; Super User > Bewerk account.

taal-basisinstellingen

Mocht je dit willen dan kun je hier gelijk een aantal zaken wijzigen, zoals je inlogegevens en weergavenaam (bijvoorbeeld wanneer je Super User iets te vleiend vindt).

Ga daarna naar het tabblad Basisinstellingen.

taal-gebruiker-instellen

Selecteer achter Websitetaal de gewenste standaardtaal en klik op Opslaan.

Slot

Dat viel erg mee nietwaar? Niet alleen weet je nu hoe je talen kunt managen, je bent nu ook in het algemeen bekender met de manier waarop je zaken binnen Joomla kunt instellen. Zoals je hopelijk hebt gemerkt is Joomla behoorlijk gebruikersvriendelijk en je zult zien dat je er binnen no-time helemaal vertrouwd mee bent.

Nu dit is gebeurd kunnen we morgen Joomla eens wat uitgebreider verkennen aan de hand van het hoofdmenu.

Laatst gewijzigd op: