Dag 5: Content aanmaken

Je kiest natuurlijk in eerste instantie voor een Content Management Systeem omdat je een redelijke mate van content wilt gaan aanmaken en deze informatie op een simpele manier wilt publiceren en beheren. 

In vergelijking met andere open-source alternatieven vind ik persoonlijk Joomla voor dit doeleinde out-of-the-box het meest gebruikersvriendelijke CMS.

Met name als deze content vrij recht-toe-recht-aan is, dat wil zeggen, wanneer de content simpelweg moet bestaat uit een titel, een afbeelding en een bodytekst, komt Joomla erg goed tot zijn recht. Joomla is daarnaast ook nog eens in staat om deze content op meerdere manieren weer te geven, zoals je de komende dagen zult ervaren.

Vandaag beginnen we met het toevoegen van een categorie en een artikel waarna we morgen onder andere aandacht besteden aan de weergave van artikelen en aan de artikelbeheerpagina.

Voor complexe content waarbij de bodytekst verder opgedeeld dient te worden in aparte velden, denk aan een adres, een productnummer of misschien wel een lijst van ingrediënten, kun je een beroep doen op een extensie zoals K2.
Het scheiden van content via velden geeft meer geavanceerde zoekmogelijkheden, je kunt immers zoeken op een specifiek veld. Daarnaast maakt het dat je meer opties hebt bij het samenstellen van lijsten. Wil je een website met zeer uitgebreide mogelijkheden op dit gebied dat zou je ook Drupal kunnen overwegen.

Een categorie aanmaken

Voordat we een content item gaan invoeren, gaan we eerst een categorie toevoegen waar we vervolgens het artikel in kunnen plaatsen.

Het netjes categoriseren van artikelen heeft als voordeel dat het gemakkelijker wordt om bijvoorbeeld een lijst van artikelen te tonen die zich in een specifieke categorie bevinden.
Ook maakt het dat je bezoekers binnen een specifieke categorie naar informatie kunt laten zoeken.

 dag5 01 categoriebeheer

Ga eerst naar Inhoud > Categorieën om naar het overzicht van alle aanwezige categorieën te gaan.

 dag5 02 nieuwe-categorie

Zoals je ziet is er op dit moment maar één categorie , namelijk "uncategorized". Als je geen andere categorie selecteert tijdens het aanmaken van content, dan valt een artikel automatisch onder deze categorie.

Het eerste artikel dat we straks als voorbeeld gaan aanmaken is een nieuwsartikel, dus laten een nieuwe categorie toevoegen met de naam "Nieuws". Klik hiervoor linksboven op de groene knop met Nieuw.

Tip: de volgende keer dat je een artikel wilt toevoegen kun je uiteraard ook direct naar Inhoud > Categorie > Nieuwe categorie toevoegen gaan.

dag5 03 categorie-opslaan

Vul nu achter Titel "Nieuws" in. Achter Alias hoef je niet per se iets op te geven.

De alias is een unieke naam die Joomla zal gebruiken voor de URL van het artikel. Wanneer je hier niks invult neemt Joomla automatisch de waarde over die je als titel hebt ingevuld, maar dan afgestript van leestekens en hoofdletters.

Als Beschrijving vul je iets in als "Een overzicht van onze nieuwsartikelen". Mocht je dit willen dan kun je in een later stadium deze beschrijving (inclusief eventuele afbeeldingen) op bepaalde pagina's zichtbaar maken, bijvoorbeeld op een overzichtspagina van een categorie.

De tabbladen bovenaan laten we voor nu even links liggen, die komen morgen nog aan de orde.

Klik tot slot op Opslaan & sluiten.

Tip: Mocht niet duidelijk zijn wat je achter een veld moet invullen ga dan eens met de muis over het label heen, er verschijnt dan vaak een tooltip met extra uitleg. Als je vragen hebt kun je ook altijd op deze website een reactie plaatsen.

Het artikel toevoegen formulier

We gaan nu een artikel in onze gloednieuwe "Nieuws"-categorie stoppen.

Tip: je kunt ook eerst een artikel maken en daarna pas de categorie, het betekent alleen dat je het artikel vervolgens moet bewerken om de juiste categorie toe te wijzen. De naam van een categorie, artikel, menu, module, kun je overigens altijd zonder gevolgen achteraf wijzigen.

 dag5 04 content-menupng

Vanuit het categorie-overzicht kun je direct naar het artikelenoverzicht gaan door in het menu aan de linkerzijde te kiezen voor Artikelen

dag5 05 nieuw-artikel

Om een artikel aan te maken klik je, net als bij het aanmaken van een nieuwe categorie, weer op de groene knop met de tekst Nieuw.

Tip: wanneer je redelijk wat artikelen hebt aangemaakt zullen de filters aan de linkerzijde zeker helpen bij het terugvinden en beheren hiervan. Je vindt soortgelijke filters terug op meerdere plekken in de Joomla back-end.

dag5 06 aanmaakformulier

Je ziet nu het formulier om een nieuwe artikel op te maken. Best veel opties, nietwaar?

dag5 07 selecteer-categorie

Laten we bij het begin beginnen. Bovenaan kun je weer een Titel invullen. In het veld er rechts naast selecteer je de gewenste Categorie, in dit geval "nieuws".

Het tekstveld hieronder is bestemd voor de daadwerkelijke inhoud van het artikel en kan naast tekst ook links, afbeeldingen, HTML, CSS en zelfs modules bevatten. Voor nu voer je hier alleen een tekst in, wat je maar wilt.

dag5 08 wysiwyg

Bovenaan dit veld vind je de zogenaamde 'What You See Is What You Get Editor' (WYSIWYG). Met behulp van deze editor kun je teksten dikgedrukt maken, voorzien van een hyperlink, kopjes maken, etc, precies zoals je gewend bent met bijvoorbeeld Word.

Tip: indien je een uitgebreidere editor wilt kun je hier een extensie voor installeren. Met name JCE is erg populair. Hoe je een extensie installeert komt op volgende dag aan de orde.

In principe hoef je alleen een titel in te voeren en eventueel een artikeltekst. Indien de status aan de rechterzijde op "Gepubliceerd" staat ben je klaar om op het artikel op te slaan.

Maar... jij wilt natuurlijk weten waar al die knoppen en drop-downs voor dienen!

Extra mogelijkheden

Direct onder het veld waar je de artikel tekst in kunt voeren, bevindt zich een aantal erg handige knoppen. Je kunt hiermee jouw artikel van afbeeldingen en interne links voorzien, opdelen in meerdere pagina's en het eindpunt van de introtekst bepalen.

dag5 09 knoppen

Een artikel link invoegen

Een link naar een artikel invoegen binnen een artikel is al net zo eenvoudig. Klik op de knop Artikel en selecteer uit de lijst, eventueel met behulp van de filters, het artikel waar je naartoe wilt linken. Joomla plaatst vervolgens op de plek van de cursor een link met standaard de titel van het gekozen artikel. Deze titel kun je na het invoeren eventueel aanpassen.

Een afbeelding toevoegen

Wanneer je op de Afbeelding-knop klikt, verschijnt er een pop-up met een verkenner-achtige interface. Hierin kun je bladeren door de "/media" folder, en alle onderliggende folders.

dag5 11 afbeelding-toevoegen-1

Door op een afbeelding te klikken, en vervolgens op de blauwe Invoegen knop te drukken, voeg je een afbeelding toe op de plek van de cursor. Je kunt de afbeelding hierna naar elke gewenste plek slepen.

dag5 10 afbeelding-toevoegen

Scroll je helemaal naar beneden in de pop-up dan vind je ook de optie om je eigen afbeeldingen te uploaden. Je kunt daarbij ook meerdere afbeeldingen tegelijk selecteren. De afbeeldingen worden geüpload in de (sub)map die bovenaan actief is. Eigenlijk is dit een compacte versie van het Mediabeheer (zie: Inhoud > Mediabeheer ).

Tip: de WYSIWYG editor bevat ook een knop om afbeeldingen toe te voegen, maar hier heb je standaard niet de optie om ook afbeeldingen te uploaden. Gebruik deze knop dan ook alleen wanneer je een afbeelding direct vanaf het web wilt invoegen. Over het algemeen is dit af te raden aangezien je geen controle hebt over de beschikbaarheid van externe afbeeldingen.

Nieuwe pagina

Indien je artikel erg lang is, is het gebruikersvriendelijker om deze op te delen in meerdere pagina's. Dit kan met behulp van de Nieuwe Pagina-knop. Joomla zal je vragen naar een titel voor deze nieuwe pagina en een "alias voor de inhoudsopgave".

Die inhoudsopgave wordt automatisch rechts bovenin het artikel geplaatst en onderaan het artikel wordt een "vorige" en "volgende" knop toegevoegd. Ook hier gaat weer op dat het artikel op de plek van de cursor doormidden wordt gesneden.

Lees meer

Indien je een pagina hebt met een lijst van meerdere artikelen, wil je meestal alleen een introtekst weergeven om zo ruimte te besparen. Die introtekst kun je instellen op een X aantal woorden, maar je kunt ook handmatig per artikel het eindpunt ervan bepalen zodat een zin of alinea niet halverwege wordt afgekapt.

dag5 13 lees-meer

Plaats hiervoor de cursor op een geschikt punt in de tekst en klik dan op de Lees meer-knop. Alle tekst vóór de rode stippellijn valt onder de introtekst (deze tekst blijft ook in de volledige artikel weergave zichtbaar, of je moet Toon introtekst uitschakelen onder het Artikel Opties-tabblad of de Globale Artikelinstellingen). 

Afbeeldingen en links

Verder naar onderen, onder het kopje Afbeeldingen en Links heb je weer een mogelijkheid om een afbeeldingen te uploaden. Nog meer afbeeldingen? Ja, maar dit type heeft zo zijn eigen bestaansrecht.

Het plaatje wat je upload achter Afbeelding introtekst zal, afhankelijk van de uitlijning, links of rechts naast de introtekst worden geplaatst.

Klikt de bezoeker vervolgens op de "Lees meer"-knop dan wordt bovenaan het plaatje weergegeven dat je hebt geüpload bij Afbeelding volledig artikel

De afbeeldingen die je hier toevoegt hebben dus een vaste positie en zijn de blikvangers die de bezoeker moeten prikkelen om verder te lezen.

Rechtsonder heb je dan nog de mogelijkheid om Links toe te voegen. Dit moet je zien als een 'Bronnen-' of 'Lees meer' lijst die, afhankelijk van je instellingen, onder- of bovenaan een artikel wordt getoond. 

Gegevens

Artikel status

Tot slot vind je aan de rechterkant van het scherm, onder het kopje Gegevens, nog een aantal algemene zaken, waaronder de status van een artikel. Deze status kan worden gezet op GepubliceerdGedepubliceerdGearchiveerd of Verplaatst naar prullenbak:

  • Een gepubliceerd artikel is voor iedereen met voldoende toegangsrechten toegankelijk en kan benaderd worden via een eventuele menu-link of een link vanuit een ander artikel / website, maar ook via een zoekmachine (mits indexering is aangezet onder het 'Metadata tabblad').
  • Een gedepubliceerd artikel is onzichtbaar op de website maar nog wel zichtbaar voor beheerders op de artikelenoverzichtpagina.
  • Een gearchiveerd artikel is niet meer direct te zien in het artikelenoverzicht, behalve als je hier op filtert. Gearchiveerde artikelen kun je op de website tonen via de 'Gearchiveerde content' module. Indien een pagina een lijst toont van artikelen binnen een categorie of een lijst van 'speciale artikelen' dan verdwijnt het gearchiveerde artikel uit het overzicht. Wel kun je nog steeds een individueel gearchiveerd artikel onder een menu-item plaatsen of vanuit een ander artikel naar een gearchiveerd artikel linken.
  • Een naar de prullenbak verplaatst artikel is niet meer zichtbaar voor een zoekmachine. Het artikel is echter nog niet helemaal verdwenen maar bevindt zich, net als bij jouw besturingssysteem, in een prullenbak en kan van daaruit weer teruggezet of definitief verwijderd worden.

Onder gegevens kunnen we ook de toegang instellen. Hiermee kun je bepalen welke groep bezoekers het artikel kan bekijken. Op een andere dag komen we hier nog uitgebreider op terug, maar wanneer de toegang is ingesteld op Public heeft iedereen in ieder geval toegang. Verder kun je het artikel speciaal maken, de taal instellen en eventuele tags (steekwoorden) toevoegen.

Tags?
Met tags kun je verwante artikelen aan elkaar koppelen via een gemeenschappelijk steekwoord (tag). Zo kun je een nieuwsbericht over zeehondjes en een ander bericht over walvissen beide de tag 'zeedieren' o.i.d. meegeven.
Wanneer een bezoeker vervolgens één van deze artikelen leest en op de tag klikt, krijgt hij een overzicht van alle artikelen met de zeedieren-tag, ook als deze artikelen zich in een andere categorie bevinden.

Slot

Dit was misschien geen lastige dag, echt moeilijk wordt het nooit met Joomla, maar wel weer een dag met een hoop informatie.

Wees niet bang als je nog niet alles kunt behappen, meerdere aspecten die we vandaag voor het eerst hebben aangeraakt zullen nog vaker herhaald worden, bijvoorbeeld morgen al wanneer we opnieuw met artikelen aan de gang gaan.

We nemen je dan o.a. mee langs de tabbladen op de artikelaanmaakpagina, want die hebben we nog niet behandeld.

Laatst gewijzigd op: