Dag 6: Artikelen beheren

Gisteren hebben we een artikel toegevoegd, vandaag gaan we nog iets dieper in op de artikelbeheerpagina en de extra opties op de artikel aanmaak pagina.

Artikelbeheer

Op de artikelbeheerpagina zul je waarschijnlijk veel uurtjes vertoeven, bijvoorbeeld om artikelen toe te voegen, te bewerken, te (de)publiceren en/of te verwijderen. De knoppen bovenaan deze pagina zijn bovendien erg gemakkelijk om bewerkingen toe te passen op meerdere artikelen tegelijk.

dag6 01 artikelbeheer-knoppen

Van de meeste knoppen hierboven snap je ondertussen wel wat je er mee kunt, maar er zijn een paar knoppen die wat uitleg behoeven zoals de Batch knop. Hiermee kun je in één keer meerdere artikelen naar een (andere) categorie verplaatsen of kopiëren, het toegangsniveau ervan aanpassen, de taal wijzigen, een tag toevoegen of dit alles tegelijk. Je begrijpt dat dit behoorlijk wat tijd kan schelen dus vergeet deze knop niet!

dag6 03 vergrendeld

De Incheck knop zul je met name vaak nodig hebben als je met meerdere mensen aan de website werkt. Je kunt er 'vergrendelde' artikelen (te herkennen aan het slotje voor de titel) mee ontgrendelen. Een artikel wordt vergrendeld op het moment dat een andere gebruiker er mee aan het werk is, zoals ook wordt uitgelegd op Dag 4: Rondleiding door het hoofdmenu.

Met de Opties knop kun je de globale artikelinstellingen wijzigen.

Globale artikelinstellingen wijzigen

Standaard laat Joomla behoorlijk wat extra informatie zien rondom een artikel, van mij persoonlijk mag dit wel wat minder. Het vermelden van de auteur van een artikel is op veel websites bijvoorbeeld niet zo relevant, net als het aantal hits.

 dag6 02 artikelinfopng

Onder Artikel - opties kun je een legio instellingen wijzigen die allemaal te maken hebben met de manier waarop een artikel op de website wordt weergegeven. Wil je de auteur van het artikel wel of niet tonen? Moet de publicatiedatum zichtbaar zijn? Zo ja, moet deze onderaan of bovenaan weergegeven worden?

dag6 04 artikelopties-knop

Je kunt rechtsboven op de artikelbeheerpagina op de Opties knop klikken om direct naar de globale artikelinstellingen te gaan (of naar Systeem > Algemene instellingen en vervolgens aan de linkerkant, onder het kopje Componenten op Artikelen klikken).

dag6 05 verberg-auteur

Je ziet nu een lange lijst van opties die je in- of uit kunt schakelen. Voor meer informatie over een optie, houd je de muis enkele seconden boven het bijbehorende label.
Schakel nu bijvoorbeeld de weergave van de auteur en/of het aantal hits van een artikel uit door op de Verberg knop te klikken.

Merk overigens op dat er meerdere tabbladen zijn, met bijvoorbeeld ook de instellingen die van toepassing zijn op de weergave van categorieën. We gaan hier voorlopig niks mee doen, maar het laat wel zien dat je in Joomla behoorlijk veel naar eigen voorkeur kunt instellen.

Wanneer je klaar bent klik je op Opslaan & sluiten. Indien gewenst kun je deze globale instellingen altijd op artikelbasis overschrijven, straks zul je zien hoe.

Een pagina maken

Ter voorbereiding op morgen ga ik je vragen opnieuw een categorie en twee artikelen aan te maken.

Maak eerst een nieuw artikel (Inhoud > Artikelbeheer > Nieuw artikel toevoegen ) en vul daarbij als titel "Over ons" in.

Verzin een tekst voor het artikel en klik daarna op Opslaan & nieuw.

Vul bij dit tweede artikel als titel "Diensten" in en klik vervolgens op Opslaan & sluiten.

Maak nu een nieuwe categorie aan (Inhoud > Categorieën > Nieuwe categorie toevoegen ) met de naam "Pagina's" en ga daarna terug naar Artikelbeheer.

dag6 06 batch-bewerking

Vink nu het "Over ons" en het "Diensten" artikel aan, en klik op bovenaan op de Batch knop zodat we beide artikelen naar de zojuist aangemaakte categorie kunnen verplaatsen.

dag6 07 batch-verwerken

In het pop-up venster geef je onder Selecteer categorie om te verplaatsen de categorie "Pagina's" op. Daaronder stel je in dat de artikel moeten worden verplaatst.

Klik vervolgens op Verwerken.

Artikelopties overschrijven

Op een pagina zoals 'Over ons' of 'Diensten' is de weergave van een categorie of publicatie datum niet relevant. Daarom gaan we voor deze artikelen de weergaveopties aanpassen.

dag6 08 artikel-bewerken dag6 09 artikel-bewerken

Als je op de artikelbeheerpagina bent klik je op de titel van de 'Diensten' pagina om deze te bewerken.

dag6 07 artikel-opties 

Open vervolgens het Artikel Opties tabblad. Zoals je ziet is overal Gebruik algemeen geselecteerd, wat wil zeggen dat voor de bewuste weergaveoptie de instelling wordt overgenomen van de globale artikeloptiespagina. Je hoeft de ateur en de hits dus niet opnieuw te verbergen.

dag6 10 artikel-opties-verbergen 

Verberg nu de publicatiedatum en de categorieweergave voor dit artikel. 

Herhaal deze handelingen voor de 'Over ons' pagina.

Voordat je de boel opslaat, kijken we nog even naar de andere tabbladen op de artikelaanmaakpagina.

Tabbladen op de artikelaanmaakpagina

Publicatieopties

Onder publicatieopties kan bepaald worden welke gebruiker moet worden toegekend als de auteur van een artikel. Ook erg handig is dat je tot op de minuut kunt bepalen wanneer een publicatie van start moet gaan of moet eindigen. Hier wordt ook het aantal hits weergegeven, dat is het aantal keer dat het volledig artikel is bekeken door bezoekers (waaronder jijzelf).

Instellen bewerkvenster

Mochten al die knoppen op het artikelaanmaakformulier wat teveel van het goede zijn, dan kun je met de opties onder Instellen bewerkvenster een paar zaken uitschakelen. Deze wijzigingen hebben geen invloed op gebruikers met administratierechten, die zien altijd alles. Meestal laat je deze opties voor wat ze zijn, of pas je ze aan onder de globale instellingen ( Systeem > Algemene instellingen ).

Merk wel op dat de "Afbeeldingen en links" optie er zowel voor het "beheergedeelte" als voor de "website" is. Wanneer je bent ingelogd kun je namelijk direct binnen de website een bestaand artikel bewerken zonder eerst naar het beheergedeelte te hoeven gaan.

Metadata

Metadata heeft te maken met de manier waarop een artikel wordt geïndexeerd door een zoekmachine en met presentatie ervan in een lijst zoekresultaten. Wanneer jouw pagina bijvoorbeeld in de zoekresultaten van Google terecht komt dan is de Metabeschrijving het stukje begeleidende informatie onder de paginatitel. De Metatrefwoorden zijn steekwoorden waarop dit artikel gevonden moet worden, hoewel deze voor veel zoekmachines niet meer zo zwaar wegen of zelf helemaal niet.

Met het uitklapmenu achter Robots bepaal je of een artikel überhaubt moet worden geïndexeerd door zoekmachines. Zet deze op No index, no follow indien je dit niet wilt.

Artikelrechten

Artikelrechten zijn makkelijk te verwarren met toegangsniveau's. Het verschil is dat toegangsniveau's te maken hebben met de zichtbaarheid van content op de website terwijl artikelrechten bepalen wie content kan beheren, zoals welke groep een artikel mag bewerken. Op een andere dag zullen we beide onderwerpen uitgebreider behandelen.

Een artikel speciaal maken

Klik nu bovenaan op Opslaan & sluiten.

dag6 11 link

Bezoek vervolgens de voorpagina van de website door op de snelkoppeling helemaal links bovenaan naast het hoofdmenu te klikken.

Waar zijn nu eigenlijk de artikelen die we gisteren en vandaag hebben aangemaakt, vraag je?

De reden dat je niks ziet is omdat er nog geen menulink voor deze content is aangemaakt. De "Home" menu-link fungeert als voorpagina en is standaard ingesteld om alleen 'speciale artikelen' te laden (ongeacht in welke categorie ze bevinden). Geen van onze artikel is als speciaal gemarkeerd en ze worden dus ook niet op de voorpagina weergegeven. Ga hiervoor naar de artikelbeheer pagina ( Inhoud > Artikelen ).

dag6 12 markeer-speciaal

Bij het nieuwsbericht klik je op het ster-icoontje onder status. Je zult zien dat het artikel nu wel op de voorpagina wordt getoond.

Kijk nu ook eens wat er gebeurt wanneer je alle artikelen speciaal maakt.

De volgorde van lijsten wijzigen

Er zijn verschillende manieren waarop artikelen in een lijst gesorteerd kunnen worden, zoals alfabetisch, op publicatiedatum of op aantal hits.

De lijst artikelen op de voorpagina is momenteel zo ingesteld dat de artikelen worden weergegeven op basis van de sortering op de beheerpagina's. Dit maakt dat je de volgorde handmatig kunt bepalen, wat in sommige gevallen erg handig kan zijn.

Omdat de voorpagina de artikelen uit meerdere categorieën laat zien, kijkt Joomla eerst naar de categoriesortering, en daarna naar de artikelvolgorde. Ga daarom eerst naar de Categoriebeheerpagina.

dag6 13 volgorde-categorie

Links boven de lijst van categorieën op de artikelbeheerpagina klik je op het dag6 14 volgorde-icoontjeicoontje. 

Vervolgens sleep je de categorie, waarvan je wilt dat de artikelen bovenaan de homepage moeten komen, helemaal naar boven met behulp van het dag6 15 sleep-icoontje icoontje.

Nu dat is gebeurd kun je ook nog de volgorde van artikelen bepalen binnen de categorie. Bijvoorbeeld eerst Diensten en dan pas het Over ons artikel. 

De volgorde van de artikelen wijzigen gebeurt op dezelfde manier als het wijzigen van de categorievolgorde, maar aangezien het nu om een lijst van speciale artikelen gaat, werkt dit weer net even anders.

In dit geval ga je naar Inhoud > Speciale Artikelen om daar de volgorde te bepalen.

dag6 15 speciaal-volgorde

Klik nu bovenaan de lijst met artikelen op Volgorde.

dag6 15 speciaal-volgorde-aanpassen

Je kunt met behulp van de pijltjes een artikel naar boven of beneden verplaatsen of ernaast direct het volgordenummer veranderen.

dag6 16 homepage

Je hebt nu al aardig wat controle over de voorpagina, maar wat als je nu een heel andere lay-out wilt? En waarom worden de categorie en de publicatiedatum eigenlijk nog steeds weergegeven voor de "Diensten" en "Over ons"-pagina? Dit en meer komt morgen aan de orde.

Slot

Hopelijk ben je ondertussen al redelijk vertrouwd met het aanmaken en beheren van artikelen. We hebben ook ontdekt hoe je meer controle krijgt over de voorpagina, maar zoals gezegd zul je er morgen achter komen hoe je nog veel meer kunt instellen met betrekking tot de voorpagina, en ook hoe je nieuwe menu-items kunt aanmaken.

Laatst gewijzigd op: