Dag 7: Menu's beheren

Vandaag gaan we het hoofdmenu uitbreiden via het Menubeheer. Ook dit is weer een essentiële dag om Joomla te leren kennen dus laten we snel beginnen.

Een bestaand menu-item bewerken

Gisteren hebben we de content op de voorpagina aangepast, maar om de weergave van de voorpagina aan te passen moeten we het Homemenu-item aanpassen. Dit gebeurt via het Menubeheer. ( Menu's > Menubeheer ).

dag7 1 menubeheer

Op de Menubeheerpagina vind je een lijst van alle aanwezige menu's. Op dit moment is er alleen het Main Menu, klik hierop, en klik vervolgens op de het Home menu-item (je kunt ook direct naar Menu's > Main Menu gaan).

dag7 2 bewerk-menu-item

Op de bewerkpagina van het Home menu-item, zie je dat bij Menu-itemtype is gekozen voor Speciale artikelen

Achter Standaard pagina is "Ja" opgegeven, wat ervoor zorgt dat dit menu-item wordt geladen als standaard voorpagina. 

Oftewel, door deze instelling is geregeld dat de voorpagina van de website een lijst van speciale artikelen laat zien.

Artikel opties wijzigen

dag7 4 geavanceerde-opties

Bezoek nu het Gevanceerde opties tabblad en klik vervolgens op Artikel opties.

dag7 5 artikel-opties

Eerder hebben we de artikelopties veranderd voor de Diensten- en "Over ons"-pagina, maar gisteren zagen we dat de categorie en de publicatiedatum toch worden weergegeven op de voorpagina.

Om ervoor te zorgen dat deze instellingen niet meer genegeerd worden, geef je hier onder artikelopties van het Homemenu-item Gebruik artikelinstellingen op achter de bewuste weergave-opties.

Je ziet, er zijn meerdere niveau's waarop je iets kunt aanpassen. De globale instellingen ( Systeem > Algemene instellingen ) wegen altijd het zwaartst en deze instellingen kun je overschrijven via het menubeheer of via de artikelopties.

Weergave opties wijzigen

dag7 6 weergave-opties

Klik vervolgens op Weergave opties. Hier kun je de lay-out van de voorpagina beheren. Ik raad je aan om een beetje te spelen met de verschillende opties om te kijken hoe je het wilt hebben. Ook hier kun je weer met de muis over een label gaan om meer informatie op te vragen. 

De bovenstaande instellingen maken dat er 1 artikel over de hele breedte wordt weergegeven, met daaronder twee artikelen naast elkaar.

De pagina kop verbergen

Boven elke pagina wordt momenteel een titel weergegeven. Wil je net als ik dat deze titel niet zichtbaar is op de homepage, ga dan naar de Paginaweergave opties. Hier kun je de naam van de paginatitel veranderden of deze helemaal uitschakelen.

Klik alsje klaar bent op Opslaan & Nieuw.

Een menu-item toevoegen

We gaan een aantal nieuwe menu-items aanmaken, niet alleen voor onze pagina's maar ook eentje voor onze nieuwsberichten.

dag7 7 nieuw-menu-item

We beginnen met een nieuw menu-item voor de Over Ons pagina. Kies achter Menu-itemtype op Selecteren.

dag7 8 selecteer-item-type

Er verschijnt nu een pop-up die je laat kiezen uit een breed scala van mogelijke pagina's. Via het menubeheer kun je dus heel makkelijk verschillende pagina's aanmaken die dynamische content weergeven, zoals een lijst van artikelen, contactpersonen of tags, etc.

In dit geval willen we alleen maar een link naar een individueel artikel aanmaken. Klik daarom op Artikelen en vervolgens op Individueel artikel.

dag7 9 selecteer-artikel

Op de menu-item bewerkpagina verschijnt nu een extra optie waarmee je het gewenste individuele artikel kunt selecteren. Klik op Selecteren.

dag7 10 selecteer-over-ons

Klik vervolgens in de pop-up op Over ons.

dag7 11 bewerk-overzicht

Vul tot slot nog een menutitel in en klik nogmaals op Opslaan & Nieuw. 

Tip: in tegenstelling tot het Home menu-item, is het Over ons menu-item niet als Standaardpagina ingesteld. Er kan immers maar 1 homepage zijn. Mocht je van de Over ons pagina de voorpagina willen maken dan mag je hier op Ja klikken. Je kunt dit ook doen door in het menu-beheer achter het menu-item op het ster icoontje te klikken onder Startpagina.

Maak nu op dezelfde manier een menu-item aan voor de Diensten-pagina.

Klik daarna nog een laatste keer op Opslaan & Nieuw.

Een blog menu-item toevoegen

Klik op de menu-item bewerkpagina weer achter het Menu-item type op Selecteren.

dag7 12 categorie-blog

Dit keer kies je voor Categorieblog.

dag7 13 kies-categorie

Nu krijg je een extra veld waarin je de categorie kunt selecteren, kies hier uiteraard voor Nieuws. Ga daarna weer naar het Geavanceerde opties tabblad.

dag7 14 blogweergave-opties

Klik nu op Blogweergave opties. Hieronder heb je weer lijst van weergave opties zoals je hebt gezien bij het Home menu-item. Ik heb ervoor gekozen om de Nieuwsartikelen onder elkaar weer te geven, waarbij alleen het laatste nieuwsbericht meer ruimte krijgt. Daarna komen de nieuwsberichten waarvan de bezoeker alleen de intro ziet en tot slot 20 oudere nieuwsberichten waarvan alleen de titel wordt weergegeven.

De nieuwsberichten worden in het voorbeeld hierboven gesorteerd op publicatiedatum, met de meest recente eerst. Op het moment dat er meer dan 26 nieuwsberichten worden toegevoegd zorgt Joomla automatisch voor een paginering waarmee de gebruiker terug kan bladeren naar eerdere berichten.

Tip: Denk eraan, je overruled hiermee de globale weergave-instellingen. Indien je van plan bent om meerdere pagina's met lijsten te maken die er allemaal ongeveer hetzelfde uit moeten zien, doe je er verstandig aan eerst de globale instellingen te veranderen. Voor de globale weergave-opties ga je, zoals je ondertussen weet, naar Systeem > Algemene instellingen en vervolgens klik je onder het kopje Componenten op Artikelen. Hier aangekomen vind je onder de tabbladen Weergave blog / Speciale artikelen, Lijstweergave en Gedeelde opties de mogelijkheid om je standaard voorkeuren te bepalen voor de menu-item instellingen.

Klik als je tevreden bent op Opslaan & sluiten. Bezoek nu de homepage om de te zien wat er allemaal is veranderd.

dag7 16 bewerkknop

Dat begint er al iets meer als een gewone website uit te zien, nietwaar? Nog een paar dingen die je mogelijk storen:

  • Menu-itemvolgorde: je weet inmiddels hoe je de volgorde van items kunt aanpassen, ga hiervoor naar de Menu's > Main Menu en klik op hetdag6 14 volgorde-icoontjeicoontje linksboven de lijst van menu-items om hierin te schuiven.
  • Schroef icoontje: wanneer een bezoeker op het schroef icoontje klikt, krijgt hij/zij een submenu te zien waarmee hij/zij het bericht kan afdrukken of e-mailen. Indien je het, net als ik, niet zo mooi vindt om deze knop op de homepage te tonen, kun je dit icoontje uitschakelen door het Homemenu-item te bewerken. Ga vervolgens onder het geavanceerde opties tabblad naar Artikel opties en kies achter Toon Iconen voor Verbergen.
    Het resultaat zie je pas wanneer je bent uitgelogd, want voor ingelogde gebruikers is dit icoontje altijd aanwezig, aangezien het een snelkoppeling bevat naar de artikelbewerkpagina. Deze bewerkpagina wordt overigens in de front-end geladen, je bewerkt het artikel dus direct in de website, de front-end, zonder eerst naar de administratiepagina's, de back-end, te worden omgeleid. Dit geeft je ook de mogelijkheid om sommige gebruikers bewerkrechten te geven maar hen tegelijkertijd de toegang tot de back-end interface te onthouden.
  • Wanneer je de "Over ons" of "Diensten"-pagina bezoekt zijn de artikelgegevens, zoals de categorie en publicatiedatum, toch zichtbaar. Dit kun je voorkomen door het bijbehorende menu-item te bewerken en dan onder het tabblad met geavanceerde opties de artikelopties aan te passen.
  • Menus worden nog niet horizontaal weergegeven op positites waar je dit wel zou verwachten. Op Dag 14 gaan we een nieuw template installeren om dit probleempje te verhelpen.

Slot

De afgelopen dagen ben je een hoop opties tegengekomen. Al die opties komen goed van pas, maar zorgen tegelijkertijd voor de nodige complexiteit. Dit merk je bijvoorbeeld als je de artikelopties wijzigt maar deze wijzigingen vervolgens genegeerd worden wanneer je een nieuw menu-item aanmaakt. Als beginner, maar ook als gevorderde gebruiker, zit je daardoor soms met je handen in het haar. Kijk altijd eerst de globale instellingen na, en vervolg je weg langs de menu-instellingen en de artikelopties.

Doordat in Joomla 3 de globale instellingen op een centrale plek staan, is het in ieder geval makkelijker geworden om het overzicht te houden, maar het blijft soms even zoeken.

Laatst gewijzigd op: