Dag 8: Modules beheren

Het hoofdmenu dat we gisteren hebben uitgebreid met extra items, bevindt zich aan de rechterzijde van de pagina. Onder het hoofdmenu bevindt zich het loginformulier. Beide worden geladen via een zogenaamde module. Deze module bepaalt uiteindelijk op welke positie, welke pagina en in welke vorm een stukje content of functionaliteit, in dit geval het menu en het inlogformulier, wordt geladen. Vandaag zul je leren hoe je modules beheert en hoe je een nieuwe menumodule aanmaakt.

Modulebeheer

Ga in het hoofdmenu naar Extensies > Modulebeheer.

Je krijgt een lijstje te zien van de al standaard aanwezige modules; de hoofdmenu -, de inlog - en de breadcrumbs module.

dag8 6 broodkruimels

De Breadcrumb module zorgt op elke pagina voor 'het kruimelpad' waarmee een bezoeker zijn positie binnen de website kan bepalen.

Die broodkruimels zijn wel handig, maar de inlogformuliermodule vind ik voor de corporate website die wij gaan maken eigenlijk iets te aanwezig. Daarom gaan we deze module depubliceren en als vervanging rechtsboven in de website een inlog-link plaatsen zodat ik, of een medewerker, toch kan blijven inloggen via de front-end.

Een module depubliceren

dag8 7 login-vinkjedag8 8 login-kruisje

De snelste manier om een module te depubliceren is door op het groene vinkje onder Status te klikken. Het vinkje verandert vervolgens in een rood kruisje om aan te geven dat de module niet meer gepubliceerd is.

Je kunt, in plaats van het groene vinkje te gebruiken, natuurlijk ook op de moduletitel klikken en vervolgens in het modulebewerkformulier de status op depubliceren zetten. Ook kun je over de link heen gaan met de muis, waarna er een menupijltje zichtbaar wordt met enkele snelkoppelingen, waaronder een depubliceer-link. Of je vinkt de module aan en klikt vervolgens bovenaan op de depubliceer-knop, een optie die vooral van pas komt wanneer je meerdere items tegelijk wilt depubliceren. Het komt allemaal op hetzelfde neer.

Een moduletitel verbergen

Boven het hoofdmenu prijkt nu de titel "Main Menu". Misschien wil je hier een andere titel boven plaatsen of deze titel helemaal verbergen.

dag8 8 verberg-titel

Bewerk hiervoor de "Main Menu" module en kies achter Toon Titel voor Verberg. Wanneer je alleen de titeltekst wilt wijzigen vul dan een andere waarde in achter Titel.

Sla de wijzigingen op via Opslaan & sluiten.

Een nieuw menu toevoegen

Op de modulebeheerpagina kun je naar Nieuw gaan om een nieuwe module aan te maken.

Maar omdat we eerst ons nieuwe menu met de inloglink nog moeten toevoegen, maken we straks direct vanuit het Menubeheer de module hiervoor aan, dat kan namelijk ook.

Je merkt, opnieuw zijn er meerdere manieren om hetzelfde te bewerkstelligen. Zolang je de concepten en de logica van Joomla maar begrijpt maakt het verder niet uit op welke manier je iets doet. Ik probeer je zoveel mogelijk de snelste weg te laten zien ;)

dag8 1 nieuw-menu

Ga in het hoofdmenu naar Menu's > Menubeheer > Nieuw menu toevoegen.

Vul als titel en menu-type iets als "Gebruikersmenu" in en klik daarna op Opslaan & Sluiten.

Een menu-item toevoegen voor de inlogpagina

Het zojuist aangemaakt menu is nu, net als het Main Menu, direct te benaderen via het hoofdmenu. Ga maar eens naar Menu's > Gebruikersmenu > Nieuw menu-item toevoegen.

dag8 4 nieuw-menu-item

Net als in dag 7 kies je allereerst een menu-item-type, dit keer selecteer je in de pop-up Gebruikersbeheer en dan Inlogformulier.

Als menutitel vul je iets in als "Inloggen" of "Log in". Klik daarna op Opslaan & sluiten.

Ga in het menu aan de linkerzijde naar Menu's om weer terug te gaan naar de Menubeheerpagina.

Een menumodule toevoegen

Onder het label Gelinkte modules is aangegeven dat er aan het Main Menu al een module is toegewezen, de Main Menumodule die we eerder nog hebben bewerkt.

dag8 2 menu-type-module

Aan het gebruikersmenu moeten we nog een module koppelen, klik hiervoor op de link Voeg een module toe voor dit menu-type.

Vervolgens kom je automatisch bij het formulier om een module aan te maken. Hier kies je een titel (die je waarschijnlijk wel weer wilt verbergen op de website zelf). Ook belangrijk om op te geven is de modulepositie.

Een modulepositie kiezen

Elk template heeft een aantal gebieden ingeruimd voor eventuele modules. Meestal bevinden deze gebieden zich in ieder geval boven de content, aan één of meerdere zijdes, en helemaal onderaan de pagina. 

Wanneer je een module aanmaakt of bewerkt, kun je de module aan één van deze positites toewijzen. Je kunt daarbij kiezen uit alle posities van alle geïnstalleerde websitetemplates (ik zeg websitetemplates omdat er ook templates zijn voor het beheergedeelte).

Het standaardthema is op dit moment Protostar, maar aangezien je meerdere templates tegelijk kunt gebruiken op een website, worden ook de posities van niet-actieve templates weergegeven, zoals in dit geval die van het Beez thema.

Tip: om te controleren welk template als standaard is ingesteld ga je naar Extensies > Templatebeheer. Het thema met als 'locatie' website en met het gele ster-icoontje geactiveerd, is het standaardthema.

dag8 9 module-positie

In dit geval kies ik bij het Positieveld voor de positie Zoeken [position-0], behorend tot het Protostarthema. Je kunt natuurlijk ook een andere positie uitproberen.

Indien er zich meerder modules onder dezelfde positie bevinden, kun je de volgorde ervan bepalen achter het Volgorde veld.

Sla tot slot de wijzigingen op en bekijk de website.

dag8 13 homepage

Als het goed is zie je nu rechtsboven een linkje om in te loggen, deze link brengt je naar een nieuwe pagina waar jij en je medewerkers (of je klanten) voortaan kunnen inloggen.

Jij zelf kunt natuurlijk het best inloggen door "/administrator" toe te voegen aan de website URL.

Een module alleen zichtbaar maken op een bepaalde pagina

Met Joomla kun je ook heel makkelijk een module alleen op een bepaalde pagina tonen. Laten we als voorbeeld het kruimelpad eens uitschakelen op de voorpagina, maar ingeschakeld laten voor alle andere pagina's.

Ga naar de Modulebeheerpagina om de Breadcrumbs-module te bewerken.

dag8 11 pagina-toewijzing-selecteer

Klik vervolgens op het Menutoewijzing tabblad.

In dit geval is het het makkelijkste om in het uitklapmenu te kiezen voor de optie Op alle pagina's tonen, behalve de geselecteerde.

<img style="alt=&quot;dag8" 10="" pagina-toewijzing"="" data-cke-saved-src="sites/default/files/images/artikelen/Dag_8/dag8_10_pagina-toewijzing.png" src="http://www.joomlain24dagen.nl/sites/default/files/images/artikelen/Dag_8/dag8_10_pagina-toewijzing.png">

Deselecteer daarna alle pagina's door op Geen te klikken, om vervolgens alleen de Home pagina te selecteren onder Main Menu.

Module-opties aanpassen

Onder het Opties tabblad bevindt zich nog een aantal instellingen om een module naar eigen voorkeur aan te passen. Het aantal opties is afhankelijk van het type module.

dag8 12 opties-aanpassen

In het geval van de breadcrumb-module kunnen we bijvoorbeeld het 'u bevindt zich hier' icoontje uitschakelen. Voor de rest ben ik eigenlijk wel tevreden.

Verder naar onderen vind je ook nog enkele Geavanceerde opties, die met name interessant zijn als je kunt werken met HTML en CSS en weet hoe je een template kunt aanpassen. Deze Geavanceerde opties zijn voor elke module in de basis hetzelfde, hoewel sommige modules hier nog extra velden aan toe voegen.

Sla de wijzigingen op en bekijk de resultaten op de homepage.

Slot

We hebben de basis van Modulebeheer vandaag kunnen behandelen, maar er is nog veel meer te ontdekken. Klik, als je niks te doen hebt, maar eens op de Nieuw knop wanneer je op de Modulebeheerpagina bevindt. Je krijgt een lange lijst te zien van allemaal verschillende typen modules die je kunt toevoegen aan jouw pagina. Wanneer je met de muis over een module-type heengaat, krijg je hier meer informatie over.

Die modules kun je vervolgens, zoals je hebt geleerd, in- of uitschakelen op bepaalde pagina's en op elke gewenste, beschikbare positie plaatsen.

De lijst van beschikbare modules kan nog groter worden op het moment dat je nieuwe extensies gaat installeren, wat we op een andere dag nog gaan doen.

Laatst gewijzigd op: